Het voorjaar en de jubelton

09-05-2019

Het voorjaar komt eraan. Ondanks dat het nu, op het moment dat ik dit schrijf, vrijdag 3 mei is en maar 8 graden is. In het voorjaar overwegen veel mensen een verandering in de woning. Sommigen houden het bij de voorjaarsschoonmaak en een paar nieuwe fris gekleurde kussentjes voor de zithoek, anderen denken aan de nieuwe badkamer, de uitbouw van de keuken, de dakkapel, de chill-ruimte voor de kinderen of een overkapping in de tuin. Soms wordt er zelfs besloten om te verhuizen. Welke variant het ook wordt, één ding is zeker: het kost geld.

Geld dat je hebt gespaard, geld dat je leent bij de bank, maar ook geld dat je misschien geschonken kunt krijgen. Ook dit jaar mag de hoge schenkingsvrijstelling worden gebruikt. Als ontvanger van de schenking moet je tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ik noem bewust niet dat de ‘zoon of dochter’ de schenking moet ontvangen, want de vrijstelling is ook geldig bij een schenking van oom aan neef/nicht, buurvrouw aan buurjongen, tante aan petekind, enzovoorts. Het maximale bedrag dat je mag gebruiken is € 102.010,00 (het mag dus ook minder zijn). Dit wordt ook wel de ‘Jubelton’ genoemd, omdat het natuurlijk geweldig is om zo’n bedrag te krijgen.

Je moet dit bedrag wel gebruiken voor de aankoop, verbouw of verbetering van de eigen woning of aflossing van de eigenwoningschuld. De belastingdienst stelt hier nog enige aanvullende voorwaarden voor.

Wilt u hierover meer weten, kom dan gerust langs voor een advies.