1167

30-04-2019

Een jaartal? Opgeteld de leeftijd van al onze medewerkers? Een gedeelte van mijn mobiele nummer? Niets van dat alles. 1167 is een wetsartikel. Dat nota bene niet meer bestaat.

Waarom dan zo’n prominente plek bovenaan deze column? Ik leg het u graag uit.

Wanneer iemand vóór 2003 kwam te overlijden, gehuwd was en kinderen had, en géén testament had opgemaakt ter bescherming van de langstlevende partner, dan konden de kinderen, eenmaal meerderjarig, hun kindsdeel opeisen. Niet zelden moest daardoor de langstlevende vader of moeder de woning verkopen om de ‘onwillige’ kinderen hun kindsdeel te kunnen uitbetalen.

Om dat te voorkomen kon je vóór 2003 een langstlevende testament maken. Intern op kantoor noemden wij dat ‘een 1167’. Met zo’n testament konden de kinderen niet langer hun kindsdeel opeisen. De langstlevende was nu beschermd.

Sinds 2003 hoef je voor deze bescherming van de langstlevende niet langer een testament te maken. De bescherming is sindsdien in de wet opgenomen. Prachtig. Of toch niet?!

Ja en nee. Omdat de bescherming nu wettelijk is geregeld, is de aandacht voor het opmaken van een testament verschoven naar een ander onderwerp: het besparen van erfbelasting en het besparen van de eigen bijdrage in de zorgkosten.

Een voorbeeld: wanneer u drie kinderen heeft en ieder kind erft € 50.000,00, dan moet u als langstlevende per kind € 3.000,00 aan erfbelasting betalen. Samen dus

€ 9.000,00. Best een fors bedrag.

Terwijl u altijd in de veronderstelling verkeerde dat alles met uw langstlevende testament goed geregeld was, krijgt u na het overlijden van uw partner toch een belastingaanslag om de oren. Uw ‘1167’ beschermt u namelijk wel tegen de kinderen, maar niet tegen de belastingdienst. Wilt u de bescherming tegen de belastingdienst ook graag geregeld hebben, dan kunt u een verbetering van uw testament overwegen.

Met de update van uw oude ‘1167’ testament kunt u het zo regelen dat uw partner na uw overlijden zelf beslist of hij/zij de genoemde € 9.000,00 wil betalen. U leest het goed. De heffing kan namelijk worden teruggebracht tot nihil. Wanneer u ‘1167’ in uw huidige testament heeft staan, dan is een advies-gesprek bij ons een aanrader. Kijkt u het even na?

Wilt u weten hoe dit werkt, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.