Doe maar een blauwe

21-02-2019

Vader en moeder zijn beiden op jonge leeftijd overleden. Ze laten twee dochters na. De oudste is 21, de jongste net 18. De meiden worden versneld zelfstandig en redden zich goed. Ze helpen elkaar waar ze kunnen.

De jongste neemt rijles. Zo’n spoedcursus. Vier maanden later heeft ze het door haar felbegeerde rijbewijs. Omdat ze af en toe ook nog best kan puberen, vertrekt ze de volgende dag meteen naar het nabije garagebedrijf. Zonder blikken of blozen bestelt ze een nieuwe auto. Welke kleur had u gewenst, vraagt de enthousiaste verkoper. ‘Doe maar een blauwe’, zegt zij.

Met deze handeling heeft de jongste dochter zojuist de helft van haar erfenis opgemaakt. Omdat ze meerderjarig is, mag de verkoper de auto aan haar verkopen. De handeling is geldig en definitief.

In gesprekken met jonge ouders komt dit vaak ter sprake. Het doembeeld is het verbrassen van de erfenis voordat de kinderen echt volwassen en verstandig zijn. Als eerste noem ik dan de voogdij. Wanneer beide ouders zijn overleden is het verplicht dat er een voogd komt. Is die in het testament aangewezen, dan zal deze persoon normaliter voogd worden. Is er geen testament, of staat er geen voogdij in het testament, dan probeert de rechter in overleg met beide families de voogdij te regelen. Maar de rechter is degene die beslist. Wilt u hierover zelf de regie houden, maak dan een testament.

In het testament neemt u op dat de kinderen in het gezin van de voogd worden opgenomen en bij elkaar blijven, en dat opvoeding en verzorging belangrijker zijn dan het in stand houden van het vermogen.

De voogdij eindigt als uw kind 18 wordt. Vindt u 18 wel wat jong voor uw zoon of dochter om over het gehele erfdeel te beschikken (u ziet de genoemde bui “Doe maar een blauwe” al hangen), dan kunt in het testament ook een bewindvoering opnemen. De bewindvoerder beheert het vermogen, tot aan een leeftijd die u in het testament heeft bepaald, bijvoorbeeld 23 of 25 jaar. Of uw dochter daarna zegt ‘Doe maar een blauwe’, dat weet u niet, maar u mag bij die leeftijd in ieder geval iets meer gezond verstand verwachten.

Wilt u hierover meer weten, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.