Stoete

28-09-2018

Praktisch elke dag mogen wij op kantoor mensen uitleg geven over het nut van het opmaken van een testament, een algemene volmacht, een levenstestament en een schenking op papier. Het grootste gros van deze mensen heeft inmiddels recht op AOW. Niet verder vertellen, maar uw notarissen schieten zelf ook al aardig op richting de vijftig jaar, dus wij hebben deze gesprekken vaak met de geachte groep die de leeftijd heeft van onze eigen ouders.

Is dat dan per definitie ook de doelgroep voor deze akten? Een mevrouw bij mij aan tafel zei hierop laatst: “Nou, dat zal wel zo ween, want weij hebt de stoete al bienah op’. En dat klopt denk ik wel. Kom je dichter bij het moment dat ‘oe de taand’n niet meer jeukt’ dan ga je er automatisch ook meer over nadenken.

Omdat het situaties betreft die onomkeerbaar zijn, overlijden, dementeren, kunnen wij ons eigenlijk niet de luxe permitteren van ‘wej ziet tzt wel hoe ’t d’r veur stiet’.

Wilt u uw eigen huis niet opeten als u naar de zorg gaat, wilt u uw partner na uw overlijden niet afhankelijk maken van toestemming van de kinderen, wilt u zelf bepalen wie namens u handelt ‘als u niet meer weet dat het vrijdag is’, wilt u zelf bepalen dat een medische behandeling van u eigenlijk niet meer hoeft, wilt u zelf kunnen bepalen hoeveel erfbelasting u betaalt na het overlijden van uw partner, wilt u niet afhankelijk zijn van wat de overheid wel of niet voor u regelt, dan is het verstandig dat u in de benen komt. Bij een eerdere Prinsjesdag had onze Koning het niet voor niets over de participatiemaatschappij: u moet zelf ook zaken regelen, zelf ook opkomen voor uw eigen belang.

De meeste mensen die de ‘stoete’ al bijna op hebben, hebben hard gewerkt. De woning vaak vrij van hypotheek. Enig spaargeld. Door de juiste akten te maken zorgen zij er voor dat zij zelf het restant van de stoete kunnen opeten, of, wanneer je het iets anders bekijkt, dat het laatste stukje stoete terecht komt bij de eigen kinderen, en niet bij de zorginstelling of de belastingdienst.

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en löt oe ’n keze nie van ’n stoete ettn.