Doelpunt!

03-07-2018

Het Kabinet Van Agt. Dat is lang geleden. Weet u het jaartal nog van het eerste en tweede kabinet Van Agt? Ik zal u helpen: 1977-1982.

Ik durf er een gokje op te wagen dat u sindsdien een keer bent verhuisd. En dat u sindsdien vader of moeder bent geworden, oom of tante, opa of oma. Misschien bent u na 1982 van baan veranderd of met pensioen gegaan. Of van partner veranderd.

Hoe komt het dan dat het bovengemiddeld vaak voorkomt dat uw testament nog altijd sinds Van Agt 2 in de kast ligt. Onaangeroerd. Alsof het de tand des tijds kan doorstaan. Niet aangetast door wijzigingen in gezin, werk, inkomen, vermogen. Alsof het testament in graniet is uitgehakt en veranderingen daarom alleen met de grootste moeite zijn door te voeren.

Het is vaak niet zo dat u nooit meer aan uw testament heeft gedacht. Het komt er gewoon niet van om ‘m een keer tegen het licht te houden. Niets menselijks is u vreemd.

De wetten zijn inmiddels allemaal vervangen. En vaak in uw voordeel. Nieuwe belastingregels, nieuwe erfrecht regels. Maar een testament uit 1982 heeft voorrang boven de nieuwe erfrechtregels uit 2003 en 2010. De belastingdienst vaart er wel bij. Die mogen de nalatenschap namelijk behandelen aan de hand van uw oude testament. En dat levert de belastingdienst meer op dan wanneer uw testament up to date zou zijn geweest.

Nieuwe testamenten worden vandaag de dag met name gemaakt om de belasting voor te blijven. U kunt in de meeste gevallen regelen dat de erfgenamen bepalen hoeveel erfbelasting ze betalen, en wanneer ze dit betalen.

Wilt u weten of uw testament nog goed is? Dan moet u geen afspraak maken, u mag een afspraak maken. U moet geen nieuwe akte maken, u moet nergens over nadenken. Maar verstandig is het wel. Daar gaat het ons om. U te wijzen op de mogelijkheden. Wij geven met onze columns slechts een voorzet. Maakt u het doelpunt en kopt u ‘m in?

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek, bij wijze van ‘training’. Wij kijken dan rustig of het nodig is om een doelpunt te gaan maken.