Televisie, tweetrap en hete soep

11-03-2015

Maandag 1 maart 2010, Tros Radar op televisie. Antoinette Hertsenberg spreekt uit dat u een tweetrapstestament nodig heeft.

Wanneer ik nu klanten aan tafel krijg met de vraag of hun testament nog goed is, en ik zie dat deze in maart/april 2010 is ondertekend, dan durf ik er wel een gokje op te wagen dat het een “Tros Radar Tweetrapper” is. Ongekend dat een item van vier minuten in zo’n tv-programma zoveel effect heeft gehad voor het notariaat.

Met zo’n tweetrapstestament wordt bereikt dat de gehele nalatenschap naar de langstlevende partner gaat. De kinderen krijgen niets. Omdat de partner vaak minder erft dan de partner-vrijstelling voor de erfbelasting van € 600.000,00, hoeft de langstlevende partner geen erfbelasting te betalen. Super. Top. Goed geregeld.

Toch ?!

De ene partner is overleden en de ander erft via dit testament dus alles. Géén heffing erfbelasting. Maar dan blijkt dat de langstlevende partner onverwacht gebruik moet maken van zorg. Deze krijgt, vanwege zijn of haar vermogen, te maken met de hoogste eigen bijdrage voor de zorgkosten die u zich kunt bedenken. Het gehele vermogen is nu immers van de langstlevende, en juist daarover wordt de zorgbijdrage berekend. Indien de kinderen in de nalatenschap van de eerst-overleden ouder gewoon erfgenaam waren geweest, dan wordt de soep heel wat minder heet gegeten. Als het testament goed is ingericht, mag de zorgbijdrage immers niet worden berekend over de erfdelen van de kinderen.

U kunt dit oplossen: zet uw tweetrapstestament om in een flex-testament. U heeft dan na het overlijden van uw partner de mogelijkheid om rustig met de kinderen en ons te overleggen over de voor u beste route: wel of geen erfbelasting betalen. Of kiezen voor een besparing van de zorgkosten. Zegt u het maar.

U hoeft maar één ding te doen: een afspraak maken voor een bespreking.