Trouwen in 2018

12-03-2018

Inmiddels weet u dat vanaf 2018 de vertrouwde algehele gemeenschap van goederen niet meer standaard van toepassing is als u trouwt.

In plaats daarvan krijgen nieuwe echtparen de beperkte gemeenschap van goederen: een schuld (bijvoorbeeld een studieschuld) die u vóór het huwelijk zelf heeft, blijft ook tijdens het huwelijk privé. Een privé vermogen, zoals een eigen woning of een eigen bedrijf, blijft ook na het huwelijk privé vermogen. Start u tijdens het huwelijk een eigen bedrijf, dan is dat bedrijfsvermogen echter wel degelijk van u en uw partner samen. En ook het risico op faillissement is mede voor uw partner. In die situatie zijn huwelijksvoorwaarden dus nog altijd verstandig.

Nu heeft Den Haag, nu de regeling twee maanden jong is, al een voorstel voor wijziging. Heeft men eerst veel moeite gedaan om de gemeenschap van goederen te laten verdwijnen, wil men nu via een achterdeurtje de gemeenschap van goederen toch weer terug. Als u het nog begrijpt…

Wat is het voorstel? Wilt u liever de gemeenschap van goederen, omdat de woning, eigendom van uw partner, eigenlijk helemaal mede door u is bekostigd, dan kunt u bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand een formuliertje invullen. Dan staat vast dat u niet de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen krijgt, maar de oude algehele gemeenschap van goederen. Dit formulier kunt u zo ondertekenen. Den Haag vindt het niet nodig dat iemand u hierover uitleg geeft. Indien u de oude studieschuld van uw partner was vergeten, dan bent u vanaf het ja-woord hoofdelijk aansprakelijk wanneer u kiest voor de gemeenschap van goederen!

Mocht u het huwelijk gaan aanvragen bij de gemeente, en de nieuwe regeling zou al gelden, let dan goed op wat u doet met de keuze voor wel of geen gemeenschap van goederen. Laat u dus altijd vóór het trouwen goed voorlichten door ons.