De kop d'r veur voor het goede doel!

27-12-2017

De kop d’r veur, voor het goede doel. Zoals u wellicht weet ondersteun ik de strijd tegen taaislijmziekte, Cystic Fibrosis (CF), door al enige jaren mee te doen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en daarmee sponsorgeld te werven.

Het werven van geld staat echter niet op zich. Daar moet natuurlijk wel iets tegenover staan. Als tegenprestatie doe ik voor de vijfde keer mee aan Skate4AIR. Skate4AIR is een aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting verbonden groep van vrijwilligers die schaatstochten organiseert voor het goede doel. Als deelnemer van Skate4AIR heb ik inmiddels vier kruisjes van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk mogen behalen.

U weet wellicht dat het CF-medicijn Orkambi onlangs uiteindelijk toch in het basiszorgpakket is opgenomen. Dit medicijn is echter maar voor de helft van de CF-patiënten geschikt. Er dient daarom nog altijd meer geld bijeengebracht te worden voor meer onderzoek. Vandaar dat ik nog één keer de schaatsen voor het goede doel aantrek. Het ultieme doel, het omzetten van CF als terminale ziekte naar een chronische ziekte, moet gewoon gehaald worden!

Omdat Skate4AIR letterlijk en figuurlijk ook de eigen grenzen wil blijven verleggen, hebben ze naast de tocht in Oostenrijk een nieuwe uitdaging op de kaart gezet.

In 2018 ga ik daarom iets nieuws doen. Geen Oostenrijk maar Zweden wordt de bestemming. Op het Runn-meer, ongeveer 250 km ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm, ligt voor mij een prachtige uitdaging klaar. In Zweden ga ik mee doen aan de ‘Skate4AIR Daylight Challenge’ !

Van zonsopkomst tot zonsondergang schaatsen en nog eens schaatsen. En weer door! Als de zon ondergaat mag ik stoppen. Dat wordt een nieuwe ervaring voor mij, omdat ik in Oostenrijk bij het intreden van de duisternis nog wel even door moest schaatsen om de 200 kilometer te voltooien. De afstand is in Zweden dus minder belangrijk.

Op 10 februari 2018 is het zover. Ik zet mijzelf dan een dag lang in de modus

“Kop d’r veur!”. De ervaring leert dat het daar unmeunig kold kan zijn en veel kan waaien. Doe je in Oostenrijk met ruim 1200 personen mee aan de Alternatieve Elfstedentocht, in Zweden doen nog geen 100 personen mee. Eventjes een beetje uit de wind de luwte opzoeken in een grote groep gaat dus niet lukken. We zullen het zien. Ik ga hoe dan ook mijn best doen om een flink stuk te schaatsen om daarmee sponsorgeld te werven.

Kijkt u maar eens op www.skate4air.nl om sfeer te proeven. Er staan prachtige plaatjes op de site, ook van eerdere jaren.

Een sportieve groet. Uw notaris, René Schuurman.