Samenlevingscontract: verplicht of verstandig?

22-12-2017

Is het als samenwoners verplicht om een samenlevingscontract af te sluiten?

Nee hoor. Maar verstandig is het wel.

In een samenlevingscontract regel je welke goederen en geld van jullie samen zijn. Ook leg je vast wat er gebeurt met de woning en jouw pensioen als je uit elkaar gaat.

Zo kun je regelen dat jij als medehuurder wordt aangemerkt, wanneer jij samenwoont met jouw partner en jouw partner degene is die bij de huurbaas officieel te boek staat als huurder. Uiteraard moeten de huurbaas en jouw partner het eens zijn met het feit dat jij mede-huurder wordt. Komt jouw partner dan te overlijden, dan kun jij gewoon blijven wonen. Je bent immers officieel mede-huurder. Deze afspraak leg je vast in het samenlevingscontract.

Betalen jullie samen de kosten van de huishouding? Leg dit vast. Vind je elkaar namelijk niet meer lief, en vertrekt jouw partner met slaande deuren en de tekst “Red ‘oe d’r met!”, dan zit jij met de gebakken peren, maar vooral met alle woonlasten. In het samenlevingscontract maak je hierover vooraf afspraken.

Overlijdt jouw partner en heeft hij/zij partnerpensioen opgebouwd? Dan komt dat pensioen alleen aan jou toe als er een samenlevingscontract is met daarin de aanwijzing van elkaar als partnerpensioengerechtigde. Dat gaat over veel geld!

Daarnaast regel je in het contract dat de gemeenschappelijke woning en inboedel bij het overlijden van jouw partner volledig jouw eigendom wordt. Zonder hierover erfbelasting te betalen. Met de juiste formulering in de akte wordt dit namelijk niet als erfenis gezien en hoef je hierover geen belasting te betalen.

Huurbescherming, kosten huishouding, partnerpensioen, besparing erfbelasting. Zomaar een greep uit de lijst van zaken die je in het samenlevingscontract kunt regelen. Verplicht? Nee. Verstandig? Ja.

Willen jullie hier meer over weten? Jullie zijn van harte welkom om vrijblijvend te overleggen over jullie eigen situatie.