De dertig dagen regeling

20-10-2014

DE DERTIG DAGEN REGELING

U woont ongehuwd samen met uw partner en u heeft geen kinderen.

Dan overlijdt u.

Als u wilt dat uw partner van u erft, zult u een testament of een samenlevingscontract nodig hebben. Heeft u dat niet geregeld, dan erft uw eigen naaste familie. Meestal zijn dit uw ouders/broers/zussen.

Maar u bent bij de notaris geweest en heeft alles netjes geregeld. U heeft een testament of samenlevingscontract waarin u alles nalaat aan uw partner.

Maar dan slaat het noodlot toe. Tien minuten na uw overlijden sterft ook uw partner, ten gevolge van hetzelfde ongeluk. Uw partner heeft net als u netjes een testament gemaakt of een samenlevingscontract. Hierin staat dat u de erfgenaam bent. U bent echter net daarvoor overleden….

Wie erft er dan ?

Precies, helemaal goed: de familie van uw partner. Uw partner overlijdt immers als laatste en volgens de wet erven de ouders/broers/zussen van uw partner. Er vererft NIETS naar uw eigen ouders/broers/zussen. Terwijl u tien minuten daarvoor nog een woning had samen met uw partner, is deze even later eigendom geworden van uw ‘schoonfamilie’. Tja, dat was toch niet de bedoeling.

De oplossing is de dertig dagen regeling in uw testament of samenlevingscontract: als uw partner binnen dertig dagen na u eveneens overlijdt, wordt de vererving naar uw partner ongedaan gemaakt. Uw eigen familie erft dan uw vermogen, en de familie van uw partner erft van uw partner.

Mocht u hierover meer willen weten, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Graag tot ziens. Uw notaris, René Schuurman.