De algemene volmacht en het bord in de tuin

20-03-2017

U krijgt een kamer in de zorginstelling en keert niet meer terug naar uw eigen woning. De woning kan dus worden verkocht. U wilt graag een makelaar inschakelen, u moet straks als verkoper de koopovereenkomst ondertekenen, u moet bij de notaris de akte van levering ondertekenen. Allemaal geen probleem. Of toch wel !?

Maar wat als u naar de zorginstelling gaat omdat u dementerend bent ?

U kunt dan niet meer met de makelaar overleggen, niet meer de koopovereenkomst ondertekenen en niet meer bij de notaris de akte ondertekenen. Uw partner en/of kinderen vragen dan voor u een onderbewindstelling aan bij de rechter. Daarna hebben zij aanvullend de toestemming van de kantonrechter nodig om de woning te verkopen. Wie bepaalt dan de verkoopprijs ? U, uw partner, uw kinderen ? Nee, nee en nog eens nee ! De rechter bepaalt !

U wilt vervolgens de opbrengst van de woning schenken aan uw kinderen, om te voorkomen dat de zorginstelling uw geld allemaal op eet. Voor dit schenken heeft u wederom de toestemming van de rechter nodig. En die vindt het wegsluizen van uw geld richting uw kinderen niet in uw belang.

Voor dit alles is er een hele mooie oplossing: de algemene volmacht. Een akte waarin u aan uw partner en/of kinderen een volmacht geeft om u op alle mogelijke fronten te vertegenwoordigen. Uw partner en/of kinderen bepalen dan of er een bord in de tuin komt, wat de verkoopprijs zal zijn en of het geld naar de kinderen kan worden geschonken. Als u dit wenst werkt de volmacht overigens pas nadat een arts heeft verklaard dat u niet meer bekwaam bent. Er zit dus netjes een veiligheidsslot op de volmacht.

Mocht u hierover meer willen weten, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.