Schenken kan toch iedereen?

13-02-2017

Schenken van geld is gewoon een briefje van tien euro dat u aan de kinderen geeft. Maar dat noemt u geen schenken. Dat geeft u gewoon.

Zet ik er twee of drie nullen achter en je hebt ineens duizend of tienduizend euro. Dat is toch zeker wel een schenking wanneer je dit zomaar van iemand krijgt. De mondhoeken gaan omhoog, u glimlacht. Weet u al wat u er mee gaat doen ?

Naast het schenken van contant geld kunt u ‘schenken op papier’. Dit gebeurt met name wanneer u het spaargeld niet wilt weggeven maar wel een flinke overwaarde in de woning heeft. De stenen van de woning kunt u echter niet schenken. De papieren schenking is hiervoor de ideale oplossing.

De meeste mensen kiezen bij de papieren schenking voor de jaarlijkse ouder-kind schenkingsvrijstelling van € 5.320,00. Dit bedrag kan eenmalig worden verhoogd tot € 25.526,00, mits uw zoon of dochter ouder is dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. Is uw zoon 42 maar heeft hij een echtgenote die nog geen 40 jaar is, dan mogen wij de leeftijd van deze echtgenote ‘lenen’ zodat de hoge schenking alsnog mogelijk is. Prachtig toch !

Deze schenkingsvrijstelling van € 25.526,00 heeft de belastingdienst per 1 januari 2017 weer verhoogd tot € 100.000,00. Dit kan echter alleen echt in contanten worden geschonken, dus niet via de genoemde papieren schenking. Deze enorm hoge schenkingsvrijstelling is aan voorwaarden gebonden. Degene die deze hoge schenking krijgt moet tussen de 18 en de 40 jaar zijn. Verder moet het geld worden gebruikt voor de aankoop van de eigen woning of bouwkavel, of voor de verbouw/verbetering of onderhoud van de woning. Wat ook mag is dat het gebruikt wordt voor de aflossing van de hypotheekschuld. Het moet wel gaan om een zogenaamde “eigen woning” van degene die de schenking krijgt. Het moet zijn “hoofdverblijf” zijn. Het geldt dus niet voor een vakantiehuisje of de woning die broers/zussen al op naam hebben en waar vader en/of moeder nog in woont.

Deze grote schenkingsvrijstelling geldt voor iedereen. Niet alleen ouder-kind, maar ook van oom naar neef/nicht, broers onderling, opa aan kleinkind, noem het maar op. Verder hoeft de schenking niet in een keer plaats te vinden, maar kan de schenking over meerdere kalenderjaren worden verspreid.

Als een kind in voorgaande jaren al een grote schenking (meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag van afgerond € 5.000,00) heeft gehad, gelden er aparte regels. Afhankelijk van wanneer die schenking heeft plaatsgevonden, kan er nu niet meer (volledig) van de vrijstelling van € 100.000,00 gebruik worden gemaakt.

De regeling blinkt bepaald niet uit in duidelijkheid en het luistert nauw met de voorwaarden. Mocht u hierover meer willen weten, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.