Kijk daar'es de notaris!

05-07-2016

Op school had mijn zoontje les over beroepen. De meester vroeg iedereen wat papa en mama doet als werk. Nu had ik thuis eens verteld dat ik bezig was om een huis klaar te maken voor de verkoop. Een huis van iemand die was overleden. U raadt het al: “Mijn papa verkoopt huizen van dode mensen”.

Belangrijke momenten passeren bij de notaris de revue: van geboorte tot overlijden, van aankoop tot verkoop van de woning, van huwelijk tot echtscheiding.

Het gaat vaak om het aangaan van een langdurige relatie met elkaar. Een langdurige relatie tussen de klanten onderling, en een langdurige relatie tussen klant en notaris.

Bij een geboorte gaat u nadenken over het regelen van de voogdij. Gaat u samenwonen dan is een samenlevingscontract erg verstandig, net zoals bij het trouwen een akte van huwelijksvoorwaarden een aanrader kan zijn.

De volgende stap luidt huisje-boompje-beestje: de notaris regelt dat u eigenaar wordt van de woning die u heeft gekocht.

Heeft u grootse plannen voor een eigen zaak, dan zien wij u graag voor het oprichten van een B.V.. En als de zaak lekker draait, regelen wij de aankoop van het nieuwe bedrijfspand of de overdracht van de bouwkavel.

Omdat het gezin groeit moet de woning worden verbouwd; u leent geld en tekent bij ons een nieuwe hypotheekakte. Of u krijgt de kans naar een grotere woning te verhuizen: bij ons tekent u dan de akte van levering en hypotheekakte.

Dan is het inmiddels 2016 en is de hypotheekrente wel erg laag: u tekent bij ons de akte voor het oversluiten van de hypotheek.

Na een aantal jaren verkoopt u het bedrijf aan een investeerder: de akte van levering aandelen maken wij perfect in orde.

U heeft nu meer geld ter vrije beschikking: ons kantoor heeft estate planners klaar staan met een goed advies. Wij zorgen ervoor dat alle middelen worden ingezet om vermogen zo gunstig mogelijk over te hevelen naar de volgende generatie: minder geld naar de belastingdienst, meer geld naar de (klein)kinderen.

Nu beleeft u uw oude dag: wij controleren uw testament en raden u aan een algemene volmacht te maken voor het geval u niet meer weet dat het woensdag is.

Wanneer uiteindelijk het leven eindigt verzorgen wij de afwikkeling van uw nalatenschap, tot en met de verdeling van de spullen en de belastingaangiften.

Mocht u hier meer over willen weten, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. 

Uit: Column Van Goor Schuurman Notarissen in De Wiezer, juli 2016