Ja ik wil....liever toch niet

01-07-2016

Omdat helaas nog altijd ruim een/derde van de overgelukkige ‘Ja-Ik Wil’ momenten eindigt in ‘Nee ik wil niet meer’, is het verstandig verder te kijken dan de echtscheiding. U bent er helemaal klaar mee en u bent blij dat alles eindelijk is geregeld. Toch moet u nog een keer in de benen komen. Immers, wat gebeurt er als u komt te overlijden?

Een voorbeeld:

Johan en Annelien zijn eruit. De kogel is door de kerk. Het lek is boven. De knollen zijn op. De rek is eruit. Kortom: ze gaan scheiden. De scheiding verloopt enigszins stroef, maar over het geheel genomen is alles eigenlijk nog aardig snel geregeld.

Dan overkomt Johan iets. Iets dat André Kuipers volgens mijn zoontje ook al heeft gedaan: Johan gaat naar de hemel. Maar in tegenstelling tot André Kuipers komt Johan niet meer terug. Door de echtscheiding zal Annelien als ex niet meer van Johan erven. Toch?

Wanneer Johan ooit een testament heeft gemaakt met de tekst: ‘Ik benoem Annelien Jansen tot mijn enig erfgename’, zonder daarbij een voorbehoud te hebben gemaakt ten aanzien van het voortbestaan van de relatie met Annelien, dan erft Annelien nog steeds van Johan.

Maar normaliter zullen de twee kinderen van Johan erven, die geboren zijn uit het huwelijk met Annelien. Komt daarna een kind onverhoopt te overlijden, wie zijn dan de erfgenamen van het kind, indien dit kind zelf geen partner, kinderen of testament heeft? Precies: het andere kind èn moeder Annelien. Via het kind vererft er dus vermogen van Johan naar zijn ex-partner.

Als u bovenstaand scenario wilt voorkomen, dan is daar een prima regeling voor te treffen in een testament. Maak dus gerust een afspraak voor een bespreking.

Uit: column De Driehoek, juli 2016. Van Goor Schuurman Notarissen