Samenwoners opgelet!

23-05-2016

Had ik het in de vorige column over trouwen, nu is het de beurt aan samenwoners. Een/vijfde van de relaties in Nederland wordt gevormd door ongehuwd samenwoners. De verwachting is dat dit over dertig jaar al een/derde van alle relaties zal zijn. Gek dat er dan in Den Haag niets voor samenwoners wordt geregeld. Je moet als samenwoners dus zelf aan de slag als je iets geregeld wilt hebben voor het geval de relatie eindigt door overlijden. Of voor de situatie dat je elkaar niet meer lief vindt.

Samenwoners gedragen zich vaak letterlijk en figuurlijk als gehuwden. ‘Mijn vrouw zei gisteren nog tegen mij’, hoor je wel eens, terwijl ze niet getrouwd zijn. Geeft niks. Alleen zie ik juridisch gezien wel enige beren op de weg, als je werkelijk gaat doen alsof je getrouwd bent.

Gehuwden zijn bij overlijden standaard elkaars erfgenaam, en daarbij is de eerste

€ 636.180,00 die je erft belastingvrij. Ongehuwden moeten een testament maken om van elkaar te erven, en dan is de vrijstelling slechts € 2.122,00. Boven de vrijstelling begint het tarief erfbelasting voor gehuwden met 10% heffing, bij ongehuwden met 30% heffing.

Gehuwden krijgen bij overlijden in de meeste gevallen automatisch het partnerpensioen dat door de overleden partner was opgebouwd. Ongehuwden moeten dit speciaal regelen. Gehuwden hebben bij echtscheiding recht op partneralimentatie, ongehuwden niet. Heb je jarenlang de kinderen opgevoed en eindigt de relatie zodra de kinderen de deur uit zijn? Gehuwde partners hebben dan een vangnet door de alimentatie en pensioenregelingen. Ongehuwden totaal niet.

Dit is zomaar een greep uit de achterstand die ongehuwd samenwoners hebben ten opzichte van gehuwden. Je hoeft niet te trouwen om dit verschil te overbruggen. Je kunt ook gewoon een goed samenlevingscontract en/of testament maken. Alle bovenstaande punten kan ik daarin voor jullie regelen. Maar je moet wel eerst zelf bij mij aan de bel trekken. Maak dus gerust een afspraak.

Uit: onze column in De Driehoek, mei 2016