Kleine lettertjes moet je wel kunnen lezen

23-09-2014

KLEINE LETTERTJES MOET JE WEL (KUNNEN) LEZEN !

Na het overlijden van uw partner moet u bij de belastingdienst aangifte doen voor de erfbelasting. Uw partner is in maart overleden. De aangifte moet voor november ingediend zijn. U heeft net deze week de aangifte opgestuurd naar de belastingdienst. Dus mooi op tijd, toch ?

Toch krijgt u straks een aanslag met daarover ook nog een bedrag aan rente te betalen.

Niet omdat u te laat betaalt, maar omdat u te laat bent met het indienen van de aangifte…..

Had u dat kunnen weten ? Alleen als u de kleine lettertjes leest. En dat doet (bijna) niemand. U heeft de aangifte toch netjes vóór november ingediend ?!

Hoe zit dat nu ? U moet uiterlijk acht maanden na het overlijden van uw partner de aanslag erfbelasting hebben betaald. Zelfs al heeft u nog geen aanslag……u leest het helaas goed.

Alleen indien u binnen drie en een halve maand na het overlijden de aangifte heeft ingevuld èn ingediend bij de belastingdienst, garandeert de belastingdienst dat zij tijdig de aanslag opleggen zodat u tijdig kunt betalen. Dient u de aangifte later in, dan garandeert de belastingdienst niet dat zij de aanslag binnen een paar maanden opleggen, en dient u rente te betalen vanaf de dag dat er acht maanden (+ zes weken betalingstermijn) zijn verstreken sinds het overlijden van uw partner.

Heeft u tijdig een voorlopige aanslag gevraagd aan de belastingdienst, dan heeft u nog een maand extra de tijd voor het indienen van de aangifte.

Allemaal redelijk ingewikkeld, maar enorm van belang voor u. De rente is namelijk tenminste 4% !! Gezien de moeilijkheidsgraad is het een idee om dit door een deskundige te laten uitvoeren: u bent van harte welkom.

Mocht u hierover meer willen weten, maakt u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Graag tot ziens. Uw notaris, René Schuurman.