Ieder zijn vak

10-02-2016

Voor veel van onze klanten hebben wij een testament mogen opmaken. Het is voor ons dan de uitdaging om het testament zo vorm te geven dat eventuele zorgkosten worden bespaard en bij het overlijden zo min mogelijk erfbelasting hoeft te worden afgedragen. In vrijwel alle gevallen lukt dat ook! Zodra het overlijden een feit is, zal er aangifte gedaan moeten worden voor de erfbelasting. Gek genoeg vullen de meeste mensen deze aangifte zelf in.

Denkt u eens na over het volgende: de belastingdienst heeft het aangifte formulier zodanig opgesteld dat u de aangifte zelf kunt invullen. Waarom zou dat zijn? Waarde huis, hypotheekschuld, banktegoeden, huisje op een camping. U kunt het bijna zo overnemen van uw laatste Inkomstenbelasting-aangifte. Een kind kan de was doen…..zou u denken.

In het testament kunnen bepalingen staan die u specifiek in de aangifte erfbelasting moet laten terugkomen. Het zijn de bepalingen die in het testament zijn opgenomen om na het overlijden erfbelasting te kunnen besparen. Dan moeten ze niet alleen goed in het testament staan, maar moeten ze ook goed in de aangifte erfbelasting worden verwerkt. Daar komt meer bij kijken dan alleen het invullen van de waarden.

Indien u de aangifte erfbelasting invult en opstuurt naar de belastingdienst, en u heeft deze niet goed ingevuld….denkt u dat de belastingdienst u daar dan op zal wijzen? Jammer maar helaas. Niets daarvan. En een eenmaal ingediende aangifte is moeilijk te herstellen, zo niet onmogelijk.

Wees geen dief van uw eigen portemonnee en schakel ons in voor het invullen van uw aangifte erfbelasting. De notaris is bij uitstek de deskundige op dit gebied. Kom gerust langs voor informatie. Een goede notaris is dichterbij dan u denkt.