Holt mie teeg'n !

10-11-2015

Nu Sunte Mart’n achter ons ligt, de pepernoten al volop worden gegeten en zelfs de Kerstmarkten al worden aangekondigd, is het tijd om het jaar 2015 goed te gaan afsluiten. Na een goede afsluiting volgt immers een goed begin van iets nieuws: het jaar 2016.

Misschien kan ik u helpen om 2015 goed af te sluiten door u enige tips te geven voor het besparen van belasting. En wie wil dat nu niet, holt mie teeg’n !

U kunt het volgende doen:

1. de eerste tip is behoorlijk technisch, maar niet minder belangrijk: heeft u huwelijksvoorwaarden met daarin een clausule op grond waarvan het zogenaamde ‘overgespaarde’ inkomen (geld dat u als loon/pensioen/uitkering heeft ontvangen minus de uitgaven die u heeft gedaan) van u en uw partner jaarlijks moet worden verrekend, doe dat dan nog dit jaar. Dit kan uw Box 3 vermogen verlagen, omdat 1 januari 2016 hiervoor immers de peildatum is.

2. Is uw Box 3 vermogen (in de meeste gevallen: uw spaargeld, uw stukje grond waarop u ooit nog hoopt te mogen bouwen, uw chalet op het vakantiepark) hoger dan de vrijstelling, dan betaalt u over het bedrag boven de vrijstelling de vermogensrendementsheffing van Box 3. Wellicht kunt u het vermogen verlagen tot aan de vrijstelling, door bijvoorbeeld een andere auto te kopen. De auto valt als gebruikersgoed namelijk niet onder het Box 3 vermogen.

3. Doe een schenking in contanten aan uw kinderen, kleinkinderen, neef, nicht, broer, zus. Zolang u binnen de vrijstelling blijft (€ 5.277,00 per kind en € 2.111,00 voor ieder ander) hoeft u geen belastingaangifte te doen. Maakt u het niet per bank over, maar stopt u het met de Kerst in een envelop, dan weet u zeker dat u een leuke Kerst heeft !

4. Doe een ‘schenking op papier’: u tekent een notariële schenkingsakte waardoor uw vermogen lager wordt. Het kan een enorm voordeel opleveren voor de zorgkosten later en voor de betaling erfbelasting bij uw overlijden. Maar om te beginnen verlaagt het simpelweg uw Box 3 vermogen, zodat u eerst zelf minder belasting gaat betalen.

Zomaar een greep uit de mogelijkheden. Mocht u hier meer over willen weten, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Wacht daarbij niet te lang, want 2015 is zo voorbij !