Ze zit mie an de cent'n

08-10-2024

Het is negen uur in de ochtend. Een al wat oudere dame zet de fiets voor kantoor neer en komt binnen. Ze gaat bij mij op de praatstoel zitten. ‘’t Is al kold buut’n’, zegt ze, ‘ik bin op de fietse’.

Ik ken mevrouw al jaren. Op gevorderde leeftijd maar jong van geest. Vlijmscherp zelfs. En dus nog zodanig fit en mobiel dat ze naar kantoor komt fietsen.

Mevrouw is vermogend. Na het overlijden van haar man heeft ze de boerderij verkocht. Kinderen hebben ze nooit mogen krijgen.

Mevrouw vertelt dat ze een dilemma heeft. ‘Muj nou toch ’s eem luuster’n’.

Een nichtje komt sinds kort steeds vaker op bezoek. Ze wil tante graag helpen met boodschappen doen. Nou, dat lijkt tante wel wat. Maar dan komt de aap uit de mouw. Nichtje vindt het dan handig om het bankpasje mee te nemen en de pincode te horen van tante. Daarnaast had het nichtje ook aangeboden om tante te helpen bij de administratie en de bankzaken. Mevrouw ruikt onraad en is simpelweg met stomheid geslagen. “Nog eem’ en ze zit mie an de cent’n”.

De bezoekjes van het nichtje waren altijd zo gezellig. Tante vond het prachtig. Maar de onbevangenheid en de lol is er wel af. Ze vraagt mij wat ze kan doen. Zoals genoemd is mevrouw nog mans genoeg om alles zelf te regelen. We bespreken de mogelijkheid van een levenstestament. Mevrouw wil niet dat het betreffende nichtje iets te vertellen gaat krijgen wanneer mevrouw niet meer ‘good te passe’ is. We bespreken wie ze dan wel als gevolmachtigde gaat aanwijzen en we leggen uitdrukkelijk vast dat de bevoegdheden van die personen pas zullen ingaan nadat een arts heeft verklaard dat mevrouw zelf niet meer wilsbekwaam is.

Door de toch wel agressieve houding van het nichtje wil mevrouw het ook nog hebben over haar testament. Hier staan nu alle neven en nichten in, ieder voor een gelijk deel. Dat mag wel zo blijven, maar ze wil wel een uitsluitingsclausule opnemen: al hetgeen neven en nichten van tante gaan erven, ‘giet niet noar de koale kaante’, omdat tante vermoedt dat de man van het nichtje achter de schermen de eigenlijke boosdoener is.

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking als u soortgelijke ervaringen heeft. Wij helpen u graag.