Kaasschaaf

22-08-2024

Toon en Jet hebben het goed voor elkaar. Ze vinden elkaar na 30 jaar huwelijk nog altijd lief. “Moar wie kent mekaar al vieftig joar”.

Ze willen hun testament bijschaven. De oude akte uit 1983 is nodig toe aan een opfrisbeurt. “D’r stiet zelfs nog in dat mien breur als peetoom van de wichter de voogdij zou krieg’n”. Gelukkig is dat nooit aan de orde geweest. Toon en Jet zitten springlevend en “good te passe” bij mij aan tafel.

Ze hebben onze lezing bijgewoond en informatie over nieuwe mogelijkheden van een testament en levenstestament goed laten bezinken. Het levenstestament bespreken we, nu gericht op hun eigen gezinssituatie. Ook het testament gaan we aanpassen. Toon en Jet willen het met name hebben over een regeling voor de “kleinkinder”. “Wie hebt ‘r zeum”, zegt Toon zo trots als een pauw.

Ik leg uit dat de 7 kleinkinderen ieder eenzelfde vrijstelling voor de erfbelasting hebben als de eigen drie dochters: ongeveer € 25.000,00 per persoon. De oudste dochter heeft 4 kinderen, de middelste 2 en de jongste 1. Bij elkaar dus 7 kleinkinderen. De vraag is nu: gaat het bedrag voor de kleinkinderen van de grote stapel af, of komt het ten laste van de betreffende dochter als ouder van het kleinkind? Oftewel betalen de middelste en de jongste wel of niet mee aan het feit dat hun zus meer kinderen heeft? Toon en Jet mogen dit bepalen, waarna wij het vastleggen in het testament.

Ik zie ze nadenken. “Dus de vroag is hoe vaak bij ieder van de wichter de kaasschaaf d’r overheen giet?”. Ze besluiten dat het legaat voor de kleinkinderen ten laste zal komen van de betreffende dochter. Op die manier krijgen de kinderen zelf netto niet even veel: bij de oudste gaat uit haar eigen erfdeel 4 keer een bedrag naar haar kids, bij de middelste 2 keer en bij de jongste maar 1 keer. De jongste houdt per saldo zelf dus het meeste over als pa en ma er niet meer zijn.

Jet en Toon vinden het een prachtige regeling. De dochters krijgen toch al genoeg en er wordt 7 keer ongeveer € 5.000,00 oftewel € 35.000,00 aan erfbelasting bespaard!

Wilt u de kleinkinderen ook iets nalaten en de kaasschaaf hanteren? Het werkt ook met kleinere bedragen. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking.