Tied zat, totdat

26-07-2024

Gijs en Miranda zijn goed te pas. ‘Monn’ goat wie op vakaaaansie’.

Zuid-Frankijk is de bestemming. Niet meer zoals vroeger uren in de file op de Route du Soleil, maar met het ‘vliegtuug’, zo vertelt Gijs.

Ik vraag Gijs of hij zijn gele speedo-zwembroek al heeft ingepakt. Grapje natuurlijk, moet kunnen.

Bij het open gesprek dat volgt, blijkt dat een breuk met hun oudste zoon de reden is van hun komst naar kantoor. Ze willen regelen dat deze zoon niets zal erven.

Omwille van hun eigen nachtrust en hun eigen gezondheid, hebben ze besloten hun zoon los te laten en hem te gaan onterven. Ze hebben gewikt en gewogen en er wakker van gelegen. Nu het besluit is genomen willen ze het liever gisteren dan vandaag geregeld hebben. We gaan dit vastleggen in een testament.

Ook als ze ooit wilsonbekwaam worden, mag de oudste zoon niets te vertellen hebben. Dit gaan we regelen met een levenstestament. Eerst wijzen Gijs en Miranda elkaar aan als gevolmachtigde, daarna de twee jongste kinderen als reserve. De zijn ook beiden al meerderjarig, dus dat komt allemaal goed.

‘Notaris’, zegt Gijs, ‘lukt het voor onze vakantie nog om in ieder geval de testamenten te ondertekenen?’. Aangezien ze morgenochtend al vroeg vliegen, en het inmiddels 16.00 uur is, moet ik vertellen dat dit helaas niet meer gaat lukken. Ik stel hen gerust dat hun autoritje naar kantoor waarschijnlijk gevaarlijker was dan de aanstaande vliegreis. We spreken af dat de ontwerpen na hun vakantie klaar zullen zijn. Daarna kunnen ze akten komen ondertekenen. Gijs en Miranda gaan met gerust hart op vakantie.

Bij Gijs en Miranda is uiteindelijk alles ondertekend. Helaas komt het ook voor dat 1 van de partners overlijdt of wilsonbekwaam wordt, voordat alles goed geregeld is. Met regelmaat hoor ik dan dat er al vaak over gesproken was, maar dat het er nooit van was gekomen; ‘Mut wie nog een keer doen’. Heeft u nog ‘tied zat’ om alles te regelen? Pak de koe bij de hoorns en regel uw wensen op tijd. Zet het testament samen met de zonnebrand en de teenslippers op uw checklist voor uw vakantie, met name als het in uw eigen ogen niet kan wachten.

Maak dus gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking.