Doar he'k niks met

15-06-2024

Een oude heer schuift bij mij aan voor een bespreking. “Ik komme veur mien testament”. Meneer vertelt dat hij weduwnaar is. Zijn echtgenote is helaas recent overleden. Zij hebben geen kinderen mogen krijgen. Broers en zussen van beide kanten zijn er niet meer. Meneer vertelt dat hij nog wel een paar oomzeggers heeft, maar “doar he’k niks met”.

Geboren in het voorjaar van 1936 telt meneer inmiddels 88 lentes. Je zou hem een krasse knar kunnen noemen. Slijtvast. Geen wandelstok, geen rollator, en zelf met de auto gekomen.

Hij heeft nog nooit een testament opgesteld. Dat was volgens meneer niet nodig omdat zijn vrouw van hem zou erven, en dat is juist. Het is zijn wens dat een aantal goede doelen gaat erven. Meneer heeft een lijstje van 10 goede doelen bij zich. We bespreken de omvang van zijn vermogen om te kijken wat elk goed doel ongeveer zal erven. Dat is per erfgenaam een bijzonder mooi bedrag. Ik maak een testament op met deze goede doelen erin. Ons kantoor wordt als executeur aangewezen om na zijn overlijden alles in goede banen te leiden. Meneer krijgt het ontwerp thuisgestuurd.

Een aantal maanden later heb ik nog niets gehoord van meneer, zodat ik een herinnering stuur. Het testament is immers pas geldig nadat deze is ondertekend. Meneer maakt een nieuwe afspraak, waarbij hij meteen een nieuwe lijst van erfgenamen op tafel legt: de goede doelen eruit, de neven en nichten er in. Ik wijs hem in alle openheid op zijn eerdere uitspraak “doar he’k niks met”.

Het blijkt dat de neven en nichten een familiedag hebben georganiseerd en uiteraard was ook meneer uitgenodigd, als oudste lid van de familie. Hij vond dat zo’n mooi gebaar, het was zo’n mooie dag en hij was er zo door verrast, dat de goede doelen niets meer in zijn testament te zoeken hebben. “Bliede da’k nog familie hebbe notaris”. Zo zie je maar weer wat een onverwachte wending kan veroorzaken. De neven en nichten moesten eens weten: de familiedag zal er toe leiden dat zij een aanzienlijk vermogen zullen erven. Wat fijn om dit voor meneer goed te mogen vastleggen.

Is een testament voor u verstandig, of wilt u weten of uw huidige testament nog goed is? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking.