Oogsten

26-09-2023

Wat is een goed moment om een testament op te stellen? Wat is een goed moment om uw bedrijf over te dragen? Wanneer ben ik nog op tijd met het nadenken over mijn levenstestament?

In de vorige column sprak een 84 jarige heer zich uit. Hij had de meeste aardappels wel op, dus het werd nu echt tijd om een testament te maken. Meneer had zelf richting ons het initiatief genomen. Een andere keer geven wij aan wanneer het tijd is om in de benen te komen en geven wij u een zetje in de juiste richting. Wie geef ik een volmacht als ik niet meer ‘good te passe’ ben, wie erft er van mij, hoeveel belasting moet mijn erfgenaam betalen.

Bij onderwerpen zoals het schenken, erfrecht en wilsonbekwaamheid moet je van tevoren actie ondernemen om later voordeel te genieten. Een voordeel kan zich uiten in de vorm van het besparen van belasting. Maar ook het voorkomen van gedoe is een voordeel. Het goed nadenken over wat voor u de beste route is, zien wij als zaaien. Het voorkomen van ergernissen en ruzies later, het tegen gaan van frustraties, het besparen van belasting, kun je zien als oogsten.

Je kunt pas oogsten als er gezaaid is. Heel simpel eigenlijk. Dat geldt voor de oogst van de aardappels en mais, maar ook voor een akte. Je zult tijd moeten investeren in een goede regeling voor uw partner, uw kinderen, uw bedrijf. Een aantal basisbehoeften is al in de wet geregeld. Dat is stap 1. Maar verder leunt de overheid en de belastingdienst rustig achterover. U zult zelf stap 2 moeten zetten.

Aan tafel merken we bij herhaling dat er wordt verwacht dat het allemaal wel geregeld is in de wet. Of het nou een testament betreft of het besparen van zorgkosten. Maar niets is minder waar. U moet echt zelf aan de bel trekken om er voor te zorgen dat uw partner of uw kinderen of uw andere naasten later gemak hebben van het feit dat u iets geregeld heeft.

Wilt u weten of u iets moet regelen, op welk vlak ook, maak dan gerust een afspraak voor een bespreking. Deze bespreking is voor onze rekening.

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.