Aardappels

12-07-2023

Meneer is 84 jaar, mevrouw 82. In de agenda staat ‘bespreking testament’. Ik vermoed dat het een wijziging van een eerder testament betreft, gezien de leeftijd van dit al iets oudere echtpaar. Meneer en mevrouw blijken echter nog nooit een testament te hebben gemaakt. Ze zijn ‘good te passe’ aldus mevrouw, dus een testament opmaken? Dat kump later wel. Meneer voegt er lachend aan toe dat “ze de meeste aardappels wel op hebben”, waardoor het toch wel tijd wordt om eens te kijken wat een testament hen te bieden heeft.

Ze hebben altijd spaarzaam geleefd en geen gekke dingen gedaan, zoals meneer het noemt. Het resultaat is dat ze in totaal 300.000 aan vermogen hebben. Het betreft de waarde van de woning en een beetje spaargeld. Meneer vertelt dat ze genoeg spaargeld hebben zodat de kinderen later geen problemen zullen hebben om de begrafenis van hen beiden te kunnen betalen.

Ze vertellen dat de beide dochters hen hebben gewezen op het belang van een testament. Een van de dochters had onlangs zelf een testament bij ons kantoor laten opstellen en was blij verrast met alle mogelijkheden die een testament tegenwoordig biedt. Zelf vinden ze een testament eigenlijk niet zo belangrijk. Ook het besparen van erfbelasting vinden ze niet zo nodig. “Ach notaris, als wie d’r niet meer bint, doet oons de taand’n niet meer zeer”.

Wanneer ik hen uitleg dat het opstellen van een testament met hun vermogen ongeveer 10.000 euro aan erfbelasting kan besparen, gaat meneer rechtop zitten. Een testament opstellen kon toch wel eens interessant zijn!

We bespreken de verdere inhoud van het testament. Naast genoemde grote besparing zijn er nog meer fiscale voordelen. Ook bespreken we de ‘anti-koale-kant’ regeling en wie alles gaat regelen als ze beiden komen te overlijden. Na overleg nemen ze ook op dat de kleinkinderen een bedragje krijgen. Uit ervaring weet ik dat kleinkinderen het super vinden wanneer ze in het testament van opa en oma worden genoemd.

Wanneer ik mevrouw en meneer na de bespreking gedag zeg, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Zere tanden en aardappels, haha. Wat heb ik toch een mooi vak.

Wilt u weten of uw testament nog actueel is, danwel of u wel alle fiscale voordelen benut, maak dan gerust een afspraak voor een gratis bespreking.

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.