Testament-moment

21-09-2022

Vorige week vroeg iemand mij wat het juiste moment is om een testament op te maken. Een algemeen antwoord is natuurlijk dat je nooit te vroeg een testament maakt. Het ergste dat je namelijk kan gebeuren is dat je door gewijzigde omstandigheden of inzichten jouw testament nog een keer moet bijschaven. Het alternatief is immers duidelijk: je overlijdt zonder testament.

De wet regelt wie er erft. Vaak zijn de langstlevende partner en de kinderen degenen die zullen erven. Maar wat als je geen partner hebt? Geen kinderen hebt? Het opstellen van een testament gaat vaak gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis in jouw leven. De geboorte van een kind, het starten van een bedrijf, het kopen van de eerste woning. Vaak zijn dat ook momenten om na te denken over een testament. Wist je dat samenwoners niet automatisch van elkaar erven? Je zult raar opkijken indien de ouders van jouw overleden partner opeens mede-eigenaar van de woning zijn geworden. En wat gebeurt er als het gehele gezin ineens wegvalt, of kort na elkaar, bijvoorbeeld door een ongeluk? Ook dat kun je waterdicht regelen in een testament.

Wat is dus een goed testament-moment? Het testament opstellen voordat het te laat is, vind ik een te gemakkelijk antwoord. Ik denk dat je het testament moet opstellen, juist wanneer er geen aanleiding voor is. Op die manier zit er geen druk op de ketel qua inhoud, en ook niet qua moment. Het feit dat wij weten waar wij de auto moeten parkeren bij elk ziekenhuis, hospice of verpleeghuis in de regio, geeft aan dat het testament nog wel eens op het nippertje kan worden opgemaakt en ondertekend.

Zorg ervoor dat u niet in die situatie komt. Uiteraard staan wij ook op het laatste moment altijd voor u klaar, maar u zult het aangenamer vinden om in alle rust de tijd te hebben voor een bespreking, het beoordelen van het door ons opgemaakte ontwerp-testament, en het vervolgens ondertekenen van het testament.

Er is dus geen duidelijk vastomlijnd testament-moment. Dit verschilt per persoon, per gezin, per omstandigheid. Maar zorg ervoor dat je dit moment zelf kiest.

Heb jij jouw testament-moment al gekozen? Is jouw oude testament nog goed? Bel dus gerust voor een bespreking via 0546 – 80 80 80.