Opa's tiktok

30-05-2022

Niet de rikketik van opa, maar de Tiktok van opa.

Opa is hip en trendy, en heeft naast Tiktok ook nog Facebook en Instagram.

Hij is er maar druk mee. Na het overlijden van oma was het namelijk erg rustig in huis. Opa wilde iets doen, met name ook om contact met de kinderen en kleinkinderen te houden, die allemaal verder weg wonen.

Hij plaatst zijn belevenissen op social media. Een foto of filmpje in zijn moestuin, een foto bij zijn vrijwilligerswerk. Een filmpje van het uitje met het shantikoor. Een filmpje van het vissen. Opa vindt het prachtig, en de kinderen en kleinkinderen ook. Ondanks de afstand van elkaar blijft iedereen een beetje op de hoogte van wat opa allemaal doet.

Maar dan slaat het noodlot toe. Opa krijgt een beroerte en moet opgenomen worden in een zorgcentrum. Het grappige filmpje van opa in zijn moestuin blijkt het laatste filmpje te zijn dat opa heeft kunnen maken.

De kinderen willen de social media accounts van opa graag opzeggen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Opa heeft namelijk alles zelf ingesteld, en alleen hij weet de gebruikersnamen en wachtwoorden. Nu opa niet meer wilsbekwaam is, lopen de kinderen daar op vast. De bedrijven die de accounts beheren zijn bovendien erg streng en gaan niet in op een nette email die de kinderen hebben gestuurd over het beëindigen van de accounts.

Opa had dit kunnen oplossen door een levenstestament te maken. Daarin had hij kunnen opnemen dat de kinderen zijn social media accounts mogen opzeggen. Ook zonder dat zij een gebruikersnaam of wachtwoord weten. Op die manier zadel je de kinderen niet op met een speurtocht naar wachtwoorden, of met een ellenlange discussie met bijvoorbeeld Facebook.

Ook voor de verkoop van de woning, het schenken aan de (klein)kinderen, het verlagen van de eigen bijdrage voor de zorgkosten, het mogen overleggen met de arts of verpleegkundige over de beste medische behandeling, voor al die aandachtspunten is het levenstestament zeer waardevol.

Heeft u eigenlijk al een levenstestament? Bel gerust voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wel doen hoor!