Red oe d'r met
24-02-2022In 2022 geven wij u via deze column weer tips en adviezen. Soms serieus, soms met een knipoog.
Zo ook de titel van deze column: Red oe d’r met. Een titel met een knipoog, maar evengoed een serieus onderwerp.
Een voorbeeld: een echtpaar krijgt een ongeluk. Meneer overlijdt direct.
Mevrouw is enig erfgename. Zij overlijdt een half uur later. Er zijn geen kinderen. Wie erft er nu van haar? Iedereen spreekt over een gelijktijdig overlijden en verwacht dat beide families ieder de helft zullen erven. Juridisch ligt het echter meer genuanceerd. Er is in dit geval geen sprake van gelijktijdig overlijden. Er is een volgorde. Eerst meneer, daarna mevrouw. En dus erft de familie van mevrouw alles. Bij een gelijktijdig overlijden is het anders. Dan kunnen de partners namelijk niet van elkaar erven.
Meneer en mevrouw hadden geen testament. Het was er nog niet van gekomen. ‘Kump nog weh een keer’. Echtgenoten erven toch sowieso van elkaar, ook zonder testament? Is een testament dan wel nodig?
De familie van meneer vindt het uiteraard niet leuk dat alles vererft naar de schoonfamilie van hun zoon en broer. Met name niet omdat juist zij zoveel tijd en energie hadden gestopt in de verbouwing van de woning van zoon en schoondochter. Zij kunnen er echter niets tegen doen. Had hun zoon/broer maar iets moeten regelen in een testament.
Dat klinkt hard, maar het komt helaas nog altijd vaak voor dat er nog geen testament is opgesteld. In het testament had het echtpaar dit kunnen regelen. Wij noemen zo’n regeling de rampenclausule. In een bespreking hoor ik dan wel eens: “As wie d’r allebei niet meer bint, dan redt ze zich moar met den pröttel”. Daar zit wat in, maar het kan veel emotie en spanning in beide families voorkomen wanneer dit juist wel wordt geregeld.
Vaak wordt in zo’n geval in het testament vermeld dat beide families ieder de helft zullen erven. Je hebt dan een vangnet voor het geval beide partners zonder kinderen kort na elkaar komen te overlijden, waarbij de langstlevende geen tijd heeft om alsnog een testament te maken.
Heeft u al een rampen -‘red oe d’r met’- clausule? Maak gerust eens een afspraak voor overleg