Eigen woning opeten? Zonder saus?

21-12-2021

U zult uw woning maar moeten opeten. Droog. Zonder sausje. Dat lijkt mij een hele uitdaging. Grapje natuurlijk, maar evengoed een belangrijk onderwerp.

Dagelijks stellen mensen ons vragen over het opeten van de eigen woning. “En wat mogen wij aan de kinderen schenken?”. In zo’n gesprek bekijken wij of u alles goed geregeld heeft. Of uw testament nog actueel is. Denkt u dat uw testament van veertig jaar geleden nog goed is?

U noemt dat u al jaren geleden bent gestart met vermogensplanning. Af en toe heeft u een schenking gedaan aan de kinderen en kleinkinderen. Maar veel verder dan met de Kerst een mooi bedrag in een envelop stoppen, was u nog niet gekomen. Dat is niet erg, alle beetjes helpen. Maar wilt u echt voorkomen dat uw woning wordt opgegeten, dan is er meer nodig. Er dient een vangnet te worden gespannen. Dat vangnet heet een levenstestament. Denk er om dat u zo’n akte maakt terwijl u nog helder van geest bent! Het vangnet dient er al te hangen voordat u in de trapeze heen en weer gaat zwieren en zwaaien. Onderneem dus op tijd actie.

Terug naar het schenken en uw vermogensplanning. Schenken kunt u altijd doen. Van 1 januari tot en met 31 december. Het hoeft dus geen 5 december te zijn om kadootjes uit te delen. U mag het hele jaar voor Sinterklaas spelen.

Het belastingvrij schenken aan de kinderen mag dit jaar tot € 6.604,00. In 2022 wordt dit € 5.677,00. Het bedrag wordt lager omdat de corona-bonus van € 1.000,00 niet terug keert. Aan alle anderen dan een kind mag u dit jaar nog € 3.244,00 belastingvrij schenken. In 2022 wordt dit € 2.274,00.

De € 105.302,00 schenking voor de eigen woning, de zogenaamde jubelton, blijft volgend jaar ook bestaan. Het bedrag gaat naar € 106.671,00. Degene die dit van u krijgt moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Voor alle vormen van schenking zijn wij specialist. Wij adviseren u graag, en houden daarbij altijd in de gaten dat u zich niet uitkleedt voordat u gaat slapen.

Wilt u weten wat u kunt schenken? Maak gerust eens een afspraak.