Pröttel

02-12-2021

Ich heb ne pröttel bie mie.

Nou, komt u dan maar even verder. Kopje koffie?

Meneer komt even langs. Heeft geen afspraak. Door de drukke agenda is het vaak lastig om spontaan iemand te kunnen helpen, maar nu lukt het gelukkig prima. Eenmaal aan tafel wordt de plastic toete leeg gehaald.

“Allemoal oale pröttel”, aldus meneer.

Hij heeft thuis de kast uitgeruimd en wil graag weten of de akten nog goed zijn. Ik bekijk de akten. Eigendomsbewijs, hypotheek, nog een hypotheek.

Of hij alles moet bewaren. Ik leg uit wat weg kan en wat hij weer terug moet leggen in de kast.

Ook een afschrift van een testament zit ertussen. Zo’n smal dubbelgevouwen exemplaar. Die is geheid minstens twintig jaar oud. Het testament blijkt uit 1993 te zijn. Een langstlevende testament. Niet letterlijk oale pröttel, maar ook niet bepaald actueel. We zijn bijna dertig jaar verder en inmiddels kan en mag er veel meer worden vastgelegd in een testament. Je moest toentertijd een testament maken om te voorkomen dat de kinderen hun erfdeel konden opeisen na het overlijden van een ouder. Inmiddels zijn de mogelijkheden voor een testament verveelvoudigd. Met name regelingen die belasting kunnen besparen zijn vandaag de dag mogelijk, en dus populair. Het kunnen voorkomen of besparen van erfbelasting, het verminderen van de eigen bijdrage in de zorgkosten. Zomaar een paar voorbeelden die goed zijn om een keer met meneer te gaan bespreken. We spreken af dat hij binnenkort samen met zijn vrouw voor een vrijblijvend gesprek bij mij op kantoor komt.

Meneer heeft dus voor het eerst sinds 1993 de oude akten afgestoft. Wel een beetje laat. Stel dat er tussentijds iets was gebeurd?

Stel dat u onverwacht naar het ziekenhuis moet. Dan mag u ons uiteraard direct inschakelen om alsnog een testament op te maken. Een testament dat u al bij herhaling voor u uit heeft geschoven. Totdat het bijna te laat is. Dan heeft het uiteraard haast. Het komt helaas ook voor dat het dan niet meer lukt. Tot grote spijt van iedereen, want een testament schept duidelijkheid. Wacht niet tot het te laat is. Wacht niet totdat u zich door omstandigheden moet haasten. Oftewel “An hard loop’n he’j nich völ, ie mot op tied van hoes goan”. Oftewel: wacht niet te lang met het regelen van uw zaken!

Wilt u weten of u alles goed heeft geregeld? Wij helpen u graag! Maak gerust eens een afspraak.