Vrij uitzicht

02-03-2021

Vrij uitzicht bij een woning is uniek. Weilanden, akkers, het Twentse coulissenlandschap, ziet u het zich al voor u? Wanneer u op Funda de omschrijving ‘blijvend vrij uitzicht’ vermeld ziet staan bij de woning van uw dromen, dan is dat helemaal aantrekkelijk. Maar hoe speelt vrij uitzicht een rol bij de aankoop van de woning? En is het ook van belang voor de hoogte van de overdrachtsbelasting?

Onlangs heeft een rechter hierover uitspraak gedaan. De koper in kwestie kocht niet alleen een woning op een landgoed, maar ook een erg groot perceel grond tegenover de woning. Er liep een straat tussen de woning en de grond aan de overzijde, en ook nog een sloot die niet gedempt mocht worden. De koper was van mening dat de grond aan de overzijde ‘aanhorig’ was bij de kavel van de woning zelf. In zijn ogen vormde het een onlosmakelijk onderdeel van de gekochte woning. Immers, de woning was juist gekocht vanwege het vrije uitzicht, aldus de koper. De Belastingdienst was het hier niet mee eens. Uiteindelijk heeft de rechter hierover een uitspraak gedaan: het vrije uitzicht is geen geldig argument om de grond als ‘aanhorig’ aan te merken.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Het gaat hierom: omdat de grond volgens de Belastingdienst niet bij de woning hoort, wordt de grond niet belast met 2% overdrachtsbelasting, maar met 8%. Het was voor de koper dus wel de moeite waard om te proberen. Nu heeft de koper nog altijd vrij uitzicht, maar het heeft hem iets meer geld gekost dan hij had verwacht.

De overdrachtsbelasting is ook van belang bij het kopen van een strookje snippergroen van de gemeente. Kocht u in 2020 een strookje grond van de gemeente, om daarmee uw tuin te vergroten? Dan betaalde u daarover 2% overdrachtsbelasting. Wilt u dit jaar grond van de gemeente kopen, dan moet u nu 8% overdrachtsbelasting betalen. Alleen wanneer u een strookje grond op naam krijgt tegelijk met de aankoop van de woning, is 2% overdrachtsbelasting van toepassing.

Wilt u hier meer over weten? Wij helpen u graag! Maak gerust eens een afspraak via 0546 – 80 80 80.