Achteruit boeren is ook boeren

02-11-2020

Nu de meeste mais en aardappelen van het land zijn, zie je die prachtige grote landbouwvoertuigen en machines weer wat minder. Het blijft een prachtig staaltje techniek, inzet en vernuft hoe dat allemaal zo snel wordt geoogst. Is een boer achteruit aan het boeren wanneer hij de trekker in de achteruit zet? Letterlijk natuurlijk wel, maar ik bedoel natuurlijk iets anders.

Een brief van de bank viel vorige week bij veel mensen thuis op de deurmat. De bank gaat niet alleen bij zakelijke rekeninghouders maar ook bij particuliere klanten negatieve rente berekenen. Het was al zo dat de belastingdienst meer belasting heft over jouw spaargeld dan dat je aan rente ontvangt over je spaargeld. Je boerde dus al achteruit. Daar doet de bank een schepje bovenop door boven een bepaald spaarsaldo straks negatieve rente te berekenen. Je betaalt de bank dus geld om jouw spaargeld daar te stallen.

Hoe zat dat ook al weer met de belasting over je spaargeld. Box 3 heffing wordt het ook wel genoemd. Je betaalt belasting over je spaargeld indien je meer hebt dan de vrijstelling. De vrijstelling is ongeveer € 30.000,00. Heb je een fiscaal partner, dan is de vrijstelling tezamen ongeveer € 60.000,00.

Kom je daarboven uit, en wil je geen of minder belasting betalen, dan kun je overwegen om te gaan schenken. Het nadeel van schenken is dat je na de schenking het geld zelf kwijt bent. Vanzelfsprekend. Heb je kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes, personen die later wellicht van jou gaan erven, dan kun je in plaats van cash schenken ook een ‘papieren schenking’ doen. Op papier heb je na het ondertekenen van zo’n akte dan een schuld, terwijl het bedrag nog gewoon op jouw bankrekening blijft staan. Je kunt het dus nog gewoon uitgeven, terwijl het fiscaal niet meer tot jouw vermogen behoort. Het is namelijk een aftrekpost bij jou, waardoor jouw Box 3 heffing lager wordt. Bij degene die het van jou ontvangt is dit een bijtelling in Box 3. De ontvanger krijgt echter jaarlijks 6% rente van jou, dus boert hij of zij niet achteruit. Het ontvangen van die rente is belastingvrij. Wil je dit nog voor 1 januari 2021 regelen, trek dan snel aan de bel.

Je boert dan iets minder achteruit. Hoe mooi is dat!

Wil je hier meer over weten, bel dan gerust.