De tweede helft

25-02-2020

Wanneer begint u aan de tweede helft? Bij voetbal na 45 minuten. Bij u na 45 jaar?

Zeg het maar. Gelukkig hebben wij daar geen antwoord op. Het feit dat het antwoord op mijn vraag onbekend is, wil niet zeggen dat u zich er niet op kunt voorbereiden.

‘Dat kump nog weh’ is een uitspraak die wij dan vaak horen.

De vraag is of het verstandig is om onvoorbereid de tweede helft in te gaan. De tijd gaat immers steeds sneller. Tijdens de eerste helft denkt u nog niet na over de tweede helft. Die ligt immers nog ver van u af. Maar wat als u onbewust al met de tweede helft van uw leven bent begonnen?

Wanneer je ouder wordt, loopt het zand steeds sneller door de zandloper.

In uw tienerjaren was het opstellen van een testament vast geen onderwerp voor u. In de meeste gevallen zult u er zelfs in die jaren geen seconde over hebben nagedacht. En dat is maar goed ook. Als er geen aanleiding voor is, moet je het mooi zo laten. Ben je eenmaal aan de tweede helft begonnen, dan wordt het anders. Het lastige is echter, wanneer begint die tweede helft? Bij veertig jaar? Zeg het maar.

Ben je net vijftig geworden dan mag je normaliter hardop zeggen dat het fluitsignaal voor de tweede helft heeft geklonken. Tijd dus om na te denken over maatregelen die je in de tweede helft moet treffen. Is het testament goed? Moet ik al vermogen gaan overhevelen aan de kinderen of kleinkinderen? Heb ik mijn zaken goed geregeld voor het geval ik later ga dementeren? Aan wie geef ik dan de bevoegdheid om mijn oude dag goed te begeleiden? Vaak kom je dan uit bij partner en kinderen. Maar wat als die er niet (meer) zijn? Heeft u dan een reserve in gedachten, voor het geval de door u aangewezen persoon eerder dan u niet meer weet dat het vandaag vrijdag is?

Een voetballer hoort van de coach welk strijdplan er is in de tweede helft. Wij zijn graag uw coach.

Zoekt u dus een goede coach, bel dan gerust. Een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt.