Erfgenaam, wat nu?

01-11-2019

U heeft te horen gekregen dat u erfgenaam bent. Wat nu?

Of u verneemt dat een dierbare van u is overleden. Bent u erfgenaam?

Als eerste wordt er in het Centraal Testamentenregister gecontroleerd of de overledene een testament had opgemaakt. Het testament wordt kenbaar gemaakt aan degenen die in het testament worden genoemd. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie er erfgenaam is. De wettelijke erfgenamen zijn vaak de naaste familieleden. Is uw welgestelde buurvrouw overleden, bent u geen familie en had de buurvrouw geen testament, dan zult u normaliter niet van haar erven.

Weet u eenmaal dat u erfgenaam bent, dan dient u te beslissen of u dit wilt aanvaarden. Pas goed op, want de nalatenschap zou ook negatief kunnen zijn. Heeft u als erfgenaam de auto van de overledene al vast op uw naam laten zetten, dan heeft u formeel de nalatenschap zuiver aanvaard. Dit betekent dat u ook aansprakelijk bent voor schulden van de overledene. Dit voorkomt u door goed na te denken en eerst op een veilige manier te aanvaarden: de beneficiaire aanvaarding.

Dit wordt ook wel ‘aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving’ genoemd. U heeft als erfgenaam dus eerst het recht om de boedel te beschrijven, om te kijken wat er is. Mochten er, ook later, meer schulden zijn dan dat er aan waarde in de nalatenschap aanwezig bleek te zijn, dan hoeft u de schulden alleen maar te betalen tot aan het saldo dat er aan vermogen aanwezig is. Is er een tekort, dan bent u zelf niet privé aansprakelijk. Wel zo prettig.

Krijgt u een brief van een notaris dat uw oud-tante is overleden en dat u erfgenaam bent, terwijl u van het bestaan van de oud-tante niets wist, dan is het dus goed om niet zomaar te aanvaarden.

Nadat de uitvaart is geregeld volgen er nog vele handelingen. Bankzaken regelen, belastingaangiften indienen, de woning verkopen, de spullen en het geld verdelen. Overzichtelijk zou u denken. Ware het niet dat de wet hiervoor enorm veel regels bevat. Regels die u moet naleven, of u ze nu kent of niet. Laat u dus goed door ons informeren wanneer u erfgenaam bent of denkt te zijn.

Wil jij hier meer over weten, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.