Good te passe

28-10-2019

Ben jij good te passe? Dan is deze column voor jou. Zolang je zelf nog kunt beslissen over je eigen vermogen, over je eigen huis en bankrekening, over wat goed voor je is, zolang je zelf nog weet dat het vrijdagmiddag is, dan ben je good te passe.

Je mag dan ook zelf beslissen om te verhuizen, om jouw woning te verkopen, geld aan de kinderen of oom-zeggers te schenken. Alles kan, alles mag.

Wanneer je niet meer good te passe bent, dan wordt het anders. Natuurlijk niet zomaar bij een griepje, maar echt in de situatie dat jij ‘jouw eigen vermogensrechtelijke belangen niet meer zelf in voldoende mate kunt behartigen’. Wanneer je wilsonbekwaam bent, dan kun je jouw eigen zaken niet meer (goed) regelen. Dan mag je dit niet meer regelen.

Een keuze: heb je liever dat de rechter dan alles voor jou beslist, goedkeurt of afkeurt, of heb je liever dat jouw partner, zoon, dochter, neef, nicht dit voor jou mag doen? Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

Wil je zorgkosten binnen de perken houden, jouw vermogen niet richting CAK en niet richting blauwe enveloppen begeleiden, maar het geld binnen het gezin, binnen de familie houden, dan is het goed om in de benen te komen.

Je kunt dit regelen door een akte te maken. Een algemene volmacht, die vooral gaat over jouw geld, jouw huis, jouw auto, jouw zorgkosten, en over het kunnen schenken. Over de centen dus. Of je maakt een levenstestament. Hierin zit alles van de algemene volmacht verwerkt, en daarnaast staan er ook medische bepalingen in. Wie mag namens jou beslissen over jouw zorg, jouw zorgplan, jouw behandelplan, inzage geven in jouw medisch dossier. Een levenstestament is dus meer uitgebreid. Hij ziet niet alleen op jouw centen, maar ook op jouw persoon, op jouw gezondheid. Het levenstestament is een akte waarnaar momenteel erg veel wordt gevraagd. Ik snap dat wel. Je beslist zelf wie er namens jou mag handelen, en je bespaart er in veel situaties veel geld mee en bovendien ook veel ellende mee.

Wil jij hier meer over weten, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.