Tanden en tenen

14-05-2019

“Och, dan jeukt mie de teen’n niet meer”. Of “Ah joh, dan doet mie de taaand’n niet meer zeer”. Een veel voorkomende uitspraak bij mij aan tafel. In Twente weet iedereen dan wat je bedoelt.

Meneer en mevrouw zitten bij mij aan tafel voor uitleg over het opmaken van een testament. Mevrouw heeft zich goed voorbereid en heeft thuis al een paar vragen opgeschreven. Ze hebben nog niets geregeld. ‘Wie dachten altied, dat kump nog weh’ zegt meneer lachend. Gelukkig zijn ze beiden ‘goot te passe’ en is een testament ook nog nooit aan de orde geweest. Omdat een broer van meneer onlangs is overleden, en er veel gedonder is geweest bij de verdeling, hebben ze gebeld voor een afspraak. Meneer vertelt dat hij een testament altijd overdreven vond: “Ik bin d’r joah nog en ak d’r nie meer bin, doet mie de taand’n niet meer zeer”.

Daar is geen woord aan gelogen.

Door het gedonder in de familie hebben ze toch een afspraak gemaakt voor deze bespreking. Meneer en mevrouw hebben namelijk zelf geen kinderen. Indien meneer zou overlijden en mevrouw korte tijd later, dan vererft alles naar de familie van mevrouw. De familie van meneer ziet er niets van terug. Terwijl de woning afkomstig is uit de familie van meneer. Meneer verwacht ‘gedoe en gestoef’ tussen beide families als hij dit niet goed regelt. Ik leg uit dat hij gelijk heeft: niet alleen indien in het genoemde voorbeeld mevrouw een paar jaar na hem overlijdt gaat alles naar haar familie, maar ook als mevrouw slechts vijf minuten na hem overlijdt. In het testament gaan wij dit vastleggen. Ze gaan regelen dat de oom- en tantezeggers van beide kanten zullen gaan erven. ‘En mien jachtbukse giet noar mien petekind’, aldus meneer. Ook dat wordt netjes in het testament opgenomen.

Ook al jeuken tenen niet meer, ook al doen tanden dan niet meer zeer, meneer en mevrouw zijn blij dat ze na zoveel jaar het initiatief hebben genomen om de testamenten klaar te laten maken. Binnenkort komen ze de akten ondertekenen.

Wilt u weten hoe uw nalatenschap wordt verdeeld als bij u de tenen niet meer jeuken, maak u dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.